4 de desembre de 2013

Castells a l'escola


El passat divendres 29 de novembre a la tarda, vam tenir la visita d’ uns quants membres de la colla dels castellers dels Sagals d’ Osona  a la nostra escola. Van treballar amb els nens i nenes de primer, segon i tercer de primària. 

Tot va començar amb una sessió de power point a la biblioteca, que ens presentava les bases històriques i teòriques del món dels castells. Al temps que visualitzàvem les imatges, se’ns feia una bona explicació : introducció del vocabulari bàsic dels castellers, vestuari, principals colles, història... En acabar els nostres alumnes van preguntar i donar opinions.

Després vam baixar al gimnàs de l’ escola on vam fer la pràctica dels castells. Ens vam distribuir en tres grups, tot respectant els cursos per realitzar tres activitats ben diferents: muntar una pinya, pujar una torre de dos castellers i fer d’ acotxador, i trepar sobre un casteller fins arribar a pujar sobre les seves espatlles amb l’ ajut d’ una espatllera i la pròpia força.

“Fer una pinya”... Uff!!! Quedaríeu ben parats, quan no en tens gaire idea et sembla que una pinya es fa de manera espontània: es tracta d’ un grup de gent que s’ ajunta i fa força... Doncs, no!!! Ens vam quedar sorpresos de tota l’ organització que es necessita, cada persona de la pinya té un nom, un lloc i una funció... Oi, que no ho semblava???

En fer d`acotxadors s’ havia de potenciar l’ agilitat i sobretot l’ equilibri, a la torre hi ha persones, mentre el nen puja la torre es mou una mica, tremola, fa força... El nen ha de posar en joc tot el seu equilibri per no caure...

I trepar sobre un casteller exigeix altra vegada força i habilitat...

Vam constatar que els castells són una manifestació evident de la cultura catalana, única a la nostra terra. A més, darrera dels castellers hi ha tot una feina de dedicació, assumpció d’ un repte, superació personal... Els castellers reflecteixen trets molt propis del nostre caràcter català: força, equilibri, valor i seny!!!