10 de febrer de 2014

Compromesos: 1a Xerrada amb els nostres avis: Joaquim Barfull i Concepció Brachs

Els nens/es responsables del projecte intergeneracional hem organitzat unes xerrades amb alguns dels avis/àvies dels nens/es de la classe de quart de primària. Durant el segon trimestre tindrem 4 visites d’avis/àvies els quals han viscut  la seva vida en entorns força diversos. El camp, el poble i la ciutat han estat els diferents escenaris on la seva vida s’ha desenvolupat.
El passat dia 22 de gener va tenir lloc la primera xerrada en la qual ens van visitar en Joaquim Barfull i la Concepció Brachs. Ens van explicar les seves vivències d’infància i joventut, entorn a l’escola i la vida quotidiana a les llars.
Tots dos són fills del poble de Taradell i ens van explicar que a la seva infància els nens i les nenes anaven a classes separades, només tenien un únic llibre anomenat ”Enciclopedia Básica” que servia des dels 6 anys fins els 14 anys i els alumnes de diferents edats estaven tots junts en una sola aula. Pel que fa als esports, a Taradell només es practicava el futbol i el calçat que utilitzaven eren unes sandàlies amb les soles fetes dels neumàtics de moto.  En Joaquim ens va explicar que amb 11 anys, va perdre el seu pare i per aquest motiu va haver d’ anar a estudiar a un internat a Barcelona i allà per poder berenar dos cops es va aficionar a l’atletisme, també ens va explicar una anècdota que ens va cridar l’atenció sobre com jugaven al pati, eren 200 alumnes amb 2 úniques porteries de futbol i simultàniament jugaven 7 partits i 14 equips.
En referència a la vida a les llars ens van parlar de la “comuna”. La comuna era el que ara coneixem com a vàter. Totes les cases d’abans tenien un femer, a sobre d’aquest hi havia instal·lada una tarima de fusta amb un forat i a través d’aquest forat la gent feia les seves necessitats. El paper de vàter no era gaire comú, per no dir gens, la gent utilitzava qualsevol tipus de paper que poguessin trobar.
A més, ens van fer un recorregut de com ha evolucionat la forma que tenim d’escalfar les nostres llars. Durant la seva infància utilitzaven per escalfar-se la llar de foc però aquesta tenia un inconvenient que només radiava per un costat, més tard la llar de foc va evolucionar i va aparèixer l’estufa de ferro que gràcies a la seva forma cilíndrica dissipava molt millor l’escalfor.
Les estàncies no tenien calefacció i utilitzaven una pedra que situaven a sobre del foc i després la posaven a dins del llit per tal de no tenir tant fred a l’hora d’anar a dormir. Més tard utilitzarien l’estufa de butà i així poder traslladar l’escalfor a diferents punts de la casa.
Pel que fa a d’higiene personal, utilitzaven o bé la llar de foc o l’estufa per escalfar aigua i amb aquesta aigua calenta poder rentar-se.
La roba la rentaven als safarejos municipals (La Font Gran) on en general només hi havien senyores i noies ja que per norma general els nois i els homes no col·laboraven massa en aquestes tasques.
Aquests dos avís tan amables i simpàtics també en van donar alguns consells per a la vida. Aquests consells els vam escoltar amb atenció. Ens van dir que sigui el què sigui al què ens vulguem dedicar en el futur, ara ens hem de fer tan com puguem i que ens “apretin” a aprendre moltes coses doncs, potser ara no ho podem entendre però que en el futur ho agrairem. Un altra cosa que també ens van dir va ser que quan fem una cosa malament o no ens esforcem prou per fer bé les coses no n’hi ha prou amb penedir-se cal rectificar. I per últim, com estem en temps de crisi econòmica, també ens van aconsellar com tenir cura dels nostres estalvis i ens van dir que si tenim  10€ com a mínim n’ hauríem de estalvia 2€ per si mai tenim una necessitat o problema que no teníem previst.

 Va ser molt interessant i ens van transmetre moltes coses boniques:
- "Que estudiem  molt perquè quan siguem grans ho agrairem".
- "No deixaré d'estudiar mai de la vida perquè quan sigui gran sabré moltíssimes coses, llavors indré oportunitats de tenir feina".
- "Hem de valorar el que tenim, les petites coses i ser molt feliços. Hem de donar gràcies per tot el que tenim perquè abans no tenien tantes coses".
- "Que no ens podem ensorrar mai. Quan fem una cosa malament, hem d'arreglar-ho i intentar-ho fins que ens surti bé. Sempre esforçant-te i no rendir-te fins al final".
- "Ens hen d'esforçar molt per fer les coses i ser cada dia millors. No cal penedir-se sinó rectificar. Passi el que passi sempre hem de seguir endavant".
- "També i molt important, s'ha de tenir una bona relació amb la família, coneguts, etc. És important saber guardar alguns diners perquè no sabem que passarà demà. La Concepció ens ha explicat que hem d'estalviar perquè segur que algún dia ens sortirà una cosa que no hem planejat i llavors necessitarem els estalvis".
- "Si tu vols tenir amics has de ser bona persona. Tinguem el que tinguem sempre hem de compartir amb tothom i hem d'ajudar als altres".
Moltes gràcies Concepció i Joaquim per regalar-nos temps i experiència de vida!!!